Gezellige en nuttige VOBK try-out in Zwolle

Op een zonnige zaterdag, 13 april, vonden de muzikanten van Brassband Amersfoort het een goed idee om de middag en de avond binnen door te brengen. In de middag werd er gerepeteerd in Kulturhus de Talter, het muzikale thuis van CMV Concordia Oldebroek. Hier werden nog wat muzikale puntjes op de i gezet.

’s Avonds verzamelden Brassband Amersfoort, Brassband David Zwolle, en de Provinciale Brassband Groningen zich in de Hoofdhof in Zwolle. De bands kwamen daar samen voor een try-out voor de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen (VOBK) die een week later plaatsvonden. En niet alleen het podium werd gedeeld: bij een gezamenlijke maaltijd vooraf en een geslaagde afterparty was er volop ruimte voor ontmoeting tussen muzikanten van de bands.

Brassband David Zwolle opende de avond. Naast het verplichte werk in de C-afdeling, Thibaut Bruniaux’s “Trip into the Clouds”, brachten ze Signature van Jan van der Roost en als testpiece hoorde het publiek een verzorgde uitvoering van Lake of the Moon (Kevin Houben). Brassband Amersfoort volgde met het plichtwerk uit de B-afdeling, Stijn Aertgeerts’ “Stormseye”, een werk waar dynamisch en technisch veel van de muzikanten wordt gevraagd. Het programma werd vervolgd met Those Gazing Eyes (Geert Jan Kroon) en Saint James – A New Beginning (Philip Harper).

De avond werd muzikaal afgesloten door de Provinciale Brassband Groningen. Zij begonnen met een krachtige uitvoering van het verplichte werk in de A-afdeling, Wim Bex’s “The Scattered Disc”. Volgens de componist het muzikale verband tussen Wagner en Star Wars. Hierna volgde het solistische She’s like the swallow (James Curnow), prachtig vertolkt op althoorn door Sygrid Mollema. Als laatste hoorden we het te weinig gespeelde A Tale as yet untold van Philip Sparke.

De dirigenten Wilbert Zwier, Vincent Verhage en Gerk Huisma beluisterden elkaars werk kritisch en gaven elkaar tips mee voor de laatste voorbereidingen. De try-out was hiermee niet alleen een voorproefje van het VOBK, maar ook een viering van samenhorigheid en passie voor muziek. 🎺🎶